Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/snv.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Wartości odżywcze kapusty

Właściwości lecznicze, witaminy, kalorie

Kapusta dotarła do nas w wieku XV i śmiało możemy powiedzieć, że króluje na polskich stołach po dziś dzień. Jest ceniona ze względu na smak oraz właściwości. Kapusta podana pod każdą postacią – czy to świeża, czy gotowana, czy też jako sok, może mieć swoje zastosowanie nie tylko w sferze kulinarnej, ale również w domowej medycynie.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE KAPUSTY

Kapuście przypisuje się właściwości antynowotworowe, ze względu na dużą zawartość związków chemicznych, o właściwościach przeciwnowotworowych. Jedzenie kapusty może zapobiegać wielu rodzajom nowotworów (jelita grubego, jajnika, wątroby, krtani, sutka, płuc, pęcherza etc.). Wprowadzając kapustę do naszej diety, obniżamy poziom ryzyka zachorowania na raka.

Spożywanie kapusty pomaga również w poprawie procesów trawienia. Wbrew powszechnym osądom o tym, iż kapusta jest ciężkostrawna, tak naprawdę jest ona bardzo korzystna dla jelit i żołądka, szczególnie pod postacią świeżo wyciśniętego soku.

Sok z kapusty zalecany jest także cukrzykom i osobom cierpiącym na chorobę wrzodową czy mających problemy z wątrobą.

Płukanie gardła sokiem z kapusty zwalcza jego stany zapalne i oczyszcza go.

Na zmęczenie, zastosuj koktajl z kapusty, jabłka, cytryny i pietruszki, ze szczyptą majeranku i kminku. Pity raz dziennie, zwalcza ogólne zmęczenie, ospałość i brak energii.

Kapusta spożywana na surowo, bardzo korzystnie wpływa na błonę śluzową przewodu pokarmowego, pomaga zlikwidować zgagę, a ponadto, regularnie podjadana, likwiduje zaparcia. Jeżeli cierpisz na problemy gastryczne, jelitowe, koniecznie zastosuj ten domowy lek.

Kapusta wspomaga również leczenie anemii, ze względu na bardzo duże ilości żelaza, magnezu czy miedzi.

Niezwykle cenne mogą być dla nas surowe liście kapusty. Stosowane zewnętrznie, pomagają podczas zapalenia oskrzeli, zaburzeń żołądkowych, jelitowych. Wspomagają leczenie obrzęków kończyn, ran, oparzeń, odmrożeń, ukąszeń owadów, trądziku czy egzemy. Mają także właściwości kosmetyczne – okłady z liści regenerują i oczyszczają cerę.

SKŁADNIKI ODŻYWCZE KAPUSTY

Ponadto, kapusta zawiera bardzo dużą ilość składników odżywczych. Zawiera witaminy:

A – pomaga dbać o dobry wzrok, leczy rany/odmrożenia/oparzenia

B, B1, B2, B6, B7 – pomaga wzmacniać koncentrację, a także pomaga w zaburzeniach systemu nerwowego

C – zwiększa odporność naszego organizmu, przyspiesza gojenie się ran, jak również hamuje zmiany sklerotyczne

E – szczególnie ważna wiadomość dla wszystkich pań – kapusta, dzięki zawartości tejże witaminy, bardzo pozytywnie wpływa na naszą cerę!

H – pomaga przy trawieniu

K – wzmacnia krzepliwość krwi!

U – pomaga w przypadku chorób wrzodowych

Ponadto, kapusta bogata jest w bardzo ważne mikroelementy, takie jak między innymi:

Potas, sód – wpływa bardzo korzystnie na oczyszczanie organizmu i skóry

Siarka, cynk – pomaga utrzymywać zdrowy wygląd włosów, paznokci i skóry, ponadto pomaga w gojeniu ran, odmrożeń, oparzeń, leczeniu trądziku, egzemy czy liszajów.

Kalorie: 29 kCal na 100 g.