Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/snv.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Świeży sok warzywny

Przepis na sok z kapusty świeżej i kiszonej

Kapusta posiada nie tylko rewelacyjny smak, ale również wspaniałe właściwości. Może być nie tylko tradycyjnym daniem goszczącym na naszym stole, ale też świetnym domowym lekiem na różnego rodzaju schorzenia i dolegliwości, szczególnie pod postacią soku lub koktajlu. Można powiedzieć, że kapusta jest istnym panaceum.

SOK Z KAPUSTY ŚWIEŻEJ I KISZONEJ

Sok z kapusty zawiera mnóstwo witamin, między innymi A, K, U i witaminy z grupy B, oznacza to, że pomoże nam na bardzo wiele schorzeń. Warunkiem zadziałania, jest jego regularne picie (1 lub 2 szklanki dziennie). Ważne jest także, aby nasze jelita były oczyszczone. W przeciwnym razie, sok z kapusty spowoduje powstawanie nadmiernej ilości gazów.

Picie soku z kapusty może pomóc w odchudzaniu. Substancje zawarte w soku powodują bardzo intensywny rozkład tkanki tłuszczowej. Jedna szklanka soku, pita dwa razy dziennie, pomoże ci stracić nadwagę.

Ponadto sok z kapusty pomaga osobom cierpiącym na choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy! Regularne picie soku przez osoby chore, może nawet całkowicie zwalczyć objawy choroby. Jednak warto wcześniej zasięgnąć opinii lekarza, aby mieć pewność, że możemy sobie pomóc a nie zaszkodzić. Ponadto, sok z kapusty pomaga w przypadku chorób wątroby bądź śledziony, pomaga w nadkwaśności bądź niedokwaśności, w chorobach dróg oddechowych, jak również w przypadku zapalenia gardła, chorobach strun głosowych (wystarczy płukać gardło sokiem). Jest także przydatnym, domowym lekiem podczas zapalenia pęcherzyka żółciowego, niedoczynności tarczycy czy zapaleniach okrężnicy.

Picie soku z kapusty zaleca się także cukrzykom, oraz osobom cierpiącym na anemię. Zalecane jest również osobom cierpiącym na zmęczenie, brak energii i ospałość. W tym przypadku możesz sporządzić koktajl w sokowirówce, składający się z kapusty, jabłka, cytryny i pietruszki, ze szczyptą majeranku i kminku. Picie takiego koktajlu raz dziennie, pomoże ci zwalczyć ogólne zmęczenie i przywróci energię.

Sok z kapusty oczyszcza także organizm z wszelkich toksyn, oraz wzmacnia naszą odporność (szczególnie sok z kiszonej kapusty, który zawiera ogromne ilości witaminy C).

Jak widać, sok z kapusty jest wspaniałym specyfikiem na mnóstwo schorzeń. Warto się zatem zmobilizować i wypijać regularnie szklankę soku.

PRZEPIS

Sok możesz zrobić zarówno ze świeżej kapusty, jak i z kapusty kiszonej. W przypadku kapusty kiszonej, sok jest niezwykle prosty w uzyskaniu – wystarczy dokładnie wyciskać kapustę.

W przypadku świeżej kapusty białej, warto zainwestować w sokowirówkę, dzięki której w kilka minut uzyskamy świeży sok. Bardzo ważny jest fakt, aby sok wypijać od razu po zrobieniu. Ewentualnie, możesz przechowywać go w szklanym naczyniu, w lodówce, ale nie dłużej niż 2 dni.

Jeśli nie odpowiada ci smak soku z samej kapusty, możesz dołożyć inne warzywa bądź owoce, które zneutralizują smak (na przykład jabłka, marchew etc.), sok można także początkowo rozcieńczać z ciepłą wodą.

Picie soku rozpoczynaj od dawki 1 – 2 szklanki dziennie i staraj się zwiększać dawkę w miarę upływu czasu.