Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/snv.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Kapusta do obiadu

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem lub koperkiem

Kapusta zasmażana, to rewelacyjny dodatek do obiadu, znany już od lat. Kto z nas nie pamięta wspaniałego smaku kapustki zasmażanej, robionej przez babcię, a później mamę? Idealnie skomponowane składniki i świetne połączenie smaku kapusty z boczkiem… Sam zapach powoduje, że apetyt rośnie z minuty na minutę!

Kapusta zasmażana jest podawana najczęściej do ziemniaczków i schabowego, bądź mielonego, ale równie dobrze można zajadać ją samą lub z chlebem. Co ważniejsze, ten wspaniały dodatek do obiadu można wykonać z kapusty kiszonej, dzięki czemu możemy delektować się jego smakiem przez cały rok. Ale wiosną, równie dobrze, możemy wykorzystać w tym celu kapustkę młodą, która w połączeniu z koperkiem, od razu wniesie do naszego domu cząstkę wiosny i lata. Jeśli twoja wyobraźnia zaczęła pracować na tyle, że widzisz i czujesz zapach pysznej kapustki zasmażanej, może jest to dobry czas na zrobienie jej? Skorzystaj zatem ze sprawdzonych przepisów.

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM I KOPERKIEM

Idealna, wiosenna potrawa. Wspaniale komponuje się z młodymi ziemniaczkami i kotletem schabowym, ale równie świetnie smakuje samodzielnie.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty białej
  • 15 dag boczku
  • pęczek koperku
  • łyżka mąki
  • ok. 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz

1. Kapustę szatkujemy (paski nie powinny być zbyt cienkie).

2. Kapustę wrzucamy do garnka, solimy, zalewamy wodą. Gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas.

3. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy go na patelni. Podsmażony dodajemy do kapusty.

4. Tłuszcz pozostały na patelni wykorzystujemy do zrobienia zasmażki. Wystarczą nam ok. 2 łyżki tłuszczu, do którego wsypujemy mąkę i chwilę podsmażamy.

5. Do osobnego naczynia wlewamy wodę spod kapusty, oraz zasmażkę. Składniki mieszamy do uzyskania jednolitego płynu.

6. Powstały płyn wlewamy do kapusty. Wszystko mieszamy i gotujemy przez chwilę.

7. Kapustę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

8. Pęczek koperku drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Całość gotujemy chwilę. Gotowe!

KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM

W tym przepisie wykorzystamy kapustę kiszoną, która sprawdza się równie dobrze, a połączenie z boczkiem tworzy rewelacyjny smak i aromat. Kapusta z zasmażką, na gęsto, na ciepło.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 15 dag boczku
  • 2 cebule
  • oliwa (kilka łyżek)
  • 1 łyżka cukru (można zastąpić miodem)
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie (kilka ziaren), liść laurowy

zasmażka:

  • 2 łyżki mąki
  • łyżka masła

1. Kapustę odsączamy od nadmiaru soku. Siekamy.

2. Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem (woda musi przykryć całą kapustę).

3. Jedną cebulę kroimy i dodajemy do garnka.

4. Dodajemy przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie i pieprz (podobną ilość ziaren) oraz pół łyżeczki soli.

5. Kiedy kapusta zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy kilkadziesiąt minut (aż do uzyskania miękkości kapusty).

6. Boczek kroimy i wytapiamy na patelni z oliwą. Pod koniec dodajemy na patelnię pokrojoną cebulę i zrumieniamy ją. Składniki dodajemy do kapusty

7. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Kiedy mąka uzyska złoty kolor, na patelnię wlewamy chochelkę wywaru i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy ją do kapusty.

8. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Jeśli lubisz kapustę zasmażaną, na pewno posmakuje ci również kapusta duszona, podawana do obiadu. Spróbuj koniecznie!