Kapusta zasmażana, to rewelacyjny dodatek do obiadu, znany już od lat. Kto z nas nie pamięta wspaniałego smaku kapustki zasmażanej, robionej przez babcię, a później mamę? Idealnie skomponowane składniki i świetne połączenie smaku kapusty z boczkiem… Sam zapach powoduje, że apetyt rośnie z minuty na minutę!
Kapusta zasmażana jest podawana najczęściej do ziemniaczków i schabowego, bądź mielonego, ale równie dobrze można zajadać ją samą lub z chlebem. Co ważniejsze, ten wspaniały dodatek do obiadu można wykonać z kapusty kiszonej, dzięki czemu możemy delektować się jego smakiem przez cały rok. Ale wiosną, równie dobrze, możemy wykorzystać w tym celu kapustkę młodą, która w połączeniu z koperkiem, od razu wniesie do naszego domu cząstkę wiosny i lata. Jeśli twoja wyobraźnia zaczęła pracować na tyle, że widzisz i czujesz zapach pysznej kapustki zasmażanej, może jest to dobry czas na zrobienie jej? Skorzystaj zatem ze sprawdzonych przepisów.
MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM I KOPERKIEM
Idealna, wiosenna potrawa. Wspaniale komponuje się z młodymi ziemniaczkami i kotletem schabowym, ale równie świetnie smakuje samodzielnie.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty białej
- 15 dag boczku
- pęczek koperku
- łyżka mąki
- ok. 1 szklanka wody
- sól
- pieprz
1. Kapustę szatkujemy (paski nie powinny być zbyt cienkie).
2. Kapustę wrzucamy do garnka, solimy, zalewamy wodą. Gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas.
3. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy go na patelni. Podsmażony dodajemy do kapusty.
4. Tłuszcz pozostały na patelni wykorzystujemy do zrobienia zasmażki. Wystarczą nam ok. 2 łyżki tłuszczu, do którego wsypujemy mąkę i chwilę podsmażamy.
5. Do osobnego naczynia wlewamy wodę spod kapusty, oraz zasmażkę. Składniki mieszamy do uzyskania jednolitego płynu.
6. Powstały płyn wlewamy do kapusty. Wszystko mieszamy i gotujemy przez chwilę.
7. Kapustę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
8. Pęczek koperku drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Całość gotujemy chwilę. Gotowe!
KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM
W tym przepisie wykorzystamy kapustę kiszoną, która sprawdza się równie dobrze, a połączenie z boczkiem tworzy rewelacyjny smak i aromat. Kapusta z zasmażką, na gęsto, na ciepło.
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 15 dag boczku
- 2 cebule
- oliwa (kilka łyżek)
- 1 łyżka cukru (można zastąpić miodem)
- przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie (kilka ziaren), liść laurowy
zasmażka:
- 2 łyżki mąki
- łyżka masła
1. Kapustę odsączamy od nadmiaru soku. Siekamy.
2. Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem (woda musi przykryć całą kapustę).
3. Jedną cebulę kroimy i dodajemy do garnka.
4. Dodajemy przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie i pieprz (podobną ilość ziaren) oraz pół łyżeczki soli.
5. Kiedy kapusta zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy kilkadziesiąt minut (aż do uzyskania miękkości kapusty).
6. Boczek kroimy i wytapiamy na patelni z oliwą. Pod koniec dodajemy na patelnię pokrojoną cebulę i zrumieniamy ją. Składniki dodajemy do kapusty
7. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Kiedy mąka uzyska złoty kolor, na patelnię wlewamy chochelkę wywaru i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy ją do kapusty.
8. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jeśli lubisz kapustę zasmażaną, na pewno posmakuje ci również kapusta duszona, podawana do obiadu. Spróbuj koniecznie!