Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/snv.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Sałatka z białej kapusty i papryki

Sałatka na zimę do słoików

Podczas okresu zimowego, każda pani domu powinna zadbać o porządny, syty obiad dla swojej rodziny. Wracając ze szkoły czy pracy, pragniemy zjeść obiad, który nas rozgrzeje i dobrze nasyci. Lekkie dania ustępują wtedy miejsca potrawom gorącym, pożywnym, co wcale nie oznacza – niedobrym bądź nieciekawym.

Często powracamy wtedy do tradycyjnych, polskich dań – zup, mięs, kasz, ziemniaków etc. Jednakże często głowimy się, w jaki sposób uatrakcyjnić drugie danie. Co może być świetnym dodatkiem do mięs i ziemniaków czy kasz? Oczywiście pyszna surówka!

W zimie trudno o świeże warzywa prosto z ogrodu, dlatego też warto zrobić sobie wcześniej przetwory na zimę! Dzięki temu, wykorzystasz warzywa, których jest w lecie pod dostatkiem, i możesz cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Zrobienie sałatki do słoika wcale nie jest aż nadto czasochłonne! Ponadto sałatki obiadowe robione własnoręcznie, są znacznie smaczniejsze i zdrowsze, niż kupne. Jeśli jeszcze nie posiadasz przepisu na pyszną sałatkę obiadową, skorzystaj z poniższych przepisów na wspaniałe sałatki z białej kapusty. Kapusta biała, jest rewelacyjnym składnikiem na zimę, ze względu na swoje właściwości. Ponadto, przekonasz się, jak rewelacyjnym dodatkiem do obiadu może być, i jak szybko zniknie z talerza.

SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I BURACZKÓW

Składniki:

  • 2 kg kapusty białej
  • 2 kg buraków
  • 40 dag cebuli

zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu (10%)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

1. Ugotowane, wystudzone buraki, ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2. Szatkujemy kapustę, zalewamy ją wodą i gotujemy przez chwilę.

3. Kroimy cebulę w kostkę.

4. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

5. Robimy zalewę – wszystkie jej składniki łączymy ze sobą.

6. Łączymy ze sobą warzywa i zalewę.

7. Sałatkę wkładamy do słoików. Pasteryzujemy przez 10 minut.

SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I PAPRYKI 1

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej
  • 1 kg marchewki
  • 0,5 kg papryki czerwonej
  • 0,5 kg cebuli

zalewa:

  • 1 szklanka octu (10%)
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżki pieprzu
  • 2 łyżki soli

1. Szatkujemy kapustę.

2. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3. Paprykę kroimy w paski, cebulę w półtalarki.

4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.

5. Przygotowujemy zalewę: ocet gotujemy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników zalewy.

6. Gorącą zalewą polewamy warzywa, mieszamy.

7. Sałatkę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Następnie umieszczamy ją w słoikach.

8. Pasteryzujemy 15 minut.

SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I PAPRYKI 2

Składniki:

  • 3 kg kapusty białej
  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • pół kg marchewki
  • 1 papryka czerwona

zalewa:

  • 0,5 l oleju
  • 0,5 l octu
  • 2 szklanki cukru
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól (do smaku)

1. Kapustę szatkujemy. Pomidory, cebulę, marchew, paprykę drobno kroimy. Mieszamy ze sobą, solimy do smaku i zostawiamy w chłodnym miejscu na noc.

2. Przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zalewę łączymy z warzywami, gotujemy 30 minut.

3. Gorącą sałatę przekładamy do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem.