Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/snv.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Dania na gorąco z kapusty

Szybkie kotlety, klopsy, leczo

Często zdarza się, iż nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie smacznego i pożywnego obiadu dla całej rodziny. Wtedy z pomocą przychodzą nam szybkie i proste w przygotowaniu dania, z produktów, które zazwyczaj zawsze mamy w domu. Jest to również świetna alternatywa dla tradycyjnego obiadu, składającego się z ziemniaków, mięsa i sałatek warzywnych.

Jeśli nie masz pomysłu na łatwe i szybkie danie, które możesz wykorzystać zarówno na obiad, jak i na kolację, lub jesteś znudzona robieniem wciąż tych samych potraw na obiad,  proponujemy przepisy na wspaniałe i szybkie do zrobienia dania z białej kapusty. Wypróbuj je już dziś, a sama zadziwisz się, jak rewelacyjne smaki zagoszczą na twoim stole!

SZYBKIE KOTLETY Z BIAŁEJ KAPUSTY

 Znudziły ci się kotlety schabowe, serwowane na obiad? Zrób „kotlety wegetariańskie”, które będą świetną odmianą i czymś nowym dla domowników. Kotlety możesz podać z ziemniakami, kaszą, sosem, surówkami, rybą etc.

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • składniki do panierowania: jajko, bułka tarta

1. Do garnka z posoloną, wrzącą wodą, wrzucamy kapustę i gotujemy ją w całości na małym ogniu, na półmiękko.

2. Kapustę odcedzamy, wystudzamy i bardzo dokładnie wyciskamy z niej pozostałą wodę (aby później kotlety się nie rozwalały).

3. Kapustę przyprawiamy pieprzem, paprykami. Dodajemy sos sojowy i wszystko mieszamy.

4. Formujemy płaskie kotleciki. Panierujemy je w jajku i bułce tartej.

5. Smażymy na złoty kolor.

KLOPSY Z BIAŁĄ KAPUSTĄ

Klopsy kojarzą nam się z mięsnymi kuleczkami w sosie. A gdyby tak, nieco je unowocześnić? Spróbuj przepysznych klopsów z dodatkiem białej kapusty!

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty białej, startej na grubej tarce
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz (świeżo mielony), koperek (można dodać swoje ulubione zioła, zieleninę etc.) – wszystko do smaku
  • bułka tarta

1. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni na złoty kolor.

2. Kapustę zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy.

3. Mięso, kapustę, podsmażoną cebulę, kaszę, jajko i zieleninę wrzucamy do miski. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

4. Formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na jasno brązowy kolor.

LECZO Z BIAŁĄ KAPUSTĄ

Takie oryginalne leczo, może posłużyć ci na przykład za sos do makaronu bądź ryżu! Wypróbuj to pyszne danie koniecznie!

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg pomidorów
  • sól, pieprz do smaku

1. Kapustę szatkujemy.

2. Cebulę, paprykę czerwoną kroimy w paski. Marchew ścieramy na tarce.

3. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem.

4. Wszystkie składniki łączymy i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku (można użyć również wegety). Podajemy na ciepło.