Często zdarza się, iż nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie smacznego i pożywnego obiadu dla całej rodziny. Wtedy z pomocą przychodzą nam szybkie i proste w przygotowaniu dania, z produktów, które zazwyczaj zawsze mamy w domu. Jest to również świetna alternatywa dla tradycyjnego obiadu, składającego się z ziemniaków, mięsa i sałatek warzywnych.
Jeśli nie masz pomysłu na łatwe i szybkie danie, które możesz wykorzystać zarówno na obiad, jak i na kolację, lub jesteś znudzona robieniem wciąż tych samych potraw na obiad, proponujemy przepisy na wspaniałe i szybkie do zrobienia dania z białej kapusty. Wypróbuj je już dziś, a sama zadziwisz się, jak rewelacyjne smaki zagoszczą na twoim stole!
SZYBKIE KOTLETY Z BIAŁEJ KAPUSTY
Znudziły ci się kotlety schabowe, serwowane na obiad? Zrób „kotlety wegetariańskie”, które będą świetną odmianą i czymś nowym dla domowników. Kotlety możesz podać z ziemniakami, kaszą, sosem, surówkami, rybą etc.
Składniki:
- 1 główka kapusty białej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- składniki do panierowania: jajko, bułka tarta
1. Do garnka z posoloną, wrzącą wodą, wrzucamy kapustę i gotujemy ją w całości na małym ogniu, na półmiękko.
2. Kapustę odcedzamy, wystudzamy i bardzo dokładnie wyciskamy z niej pozostałą wodę (aby później kotlety się nie rozwalały).
3. Kapustę przyprawiamy pieprzem, paprykami. Dodajemy sos sojowy i wszystko mieszamy.
4. Formujemy płaskie kotleciki. Panierujemy je w jajku i bułce tartej.
5. Smażymy na złoty kolor.
KLOPSY Z BIAŁĄ KAPUSTĄ
Klopsy kojarzą nam się z mięsnymi kuleczkami w sosie. A gdyby tak, nieco je unowocześnić? Spróbuj przepysznych klopsów z dodatkiem białej kapusty!
Składniki:
- 0,5 kg kapusty białej, startej na grubej tarce
- 25 dag mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz (świeżo mielony), koperek (można dodać swoje ulubione zioła, zieleninę etc.) – wszystko do smaku
- bułka tarta
1. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni na złoty kolor.
2. Kapustę zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy.
3. Mięso, kapustę, podsmażoną cebulę, kaszę, jajko i zieleninę wrzucamy do miski. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
4. Formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na jasno brązowy kolor.
LECZO Z BIAŁĄ KAPUSTĄ
Takie oryginalne leczo, może posłużyć ci na przykład za sos do makaronu bądź ryżu! Wypróbuj to pyszne danie koniecznie!
Składniki:
- 1 kg kapusty białej
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg marchewki
- 1 kg pomidorów
- sól, pieprz do smaku
1. Kapustę szatkujemy.
2. Cebulę, paprykę czerwoną kroimy w paski. Marchew ścieramy na tarce.
3. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem.
4. Wszystkie składniki łączymy i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku (można użyć również wegety). Podajemy na ciepło.