Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/snv.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Sałatka obiadowa

Proste surówki: chińska, colesław, z marchewką i majonezem

Kapusta biała jest idealnym składnikiem prostych surówek, które mogą ubogacić nasz obiad, zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym. Wbrew pozorom, pyszna surówka wcale nie musi być trudna do zrobienia! Nie potrzebujesz również żadnych wymyślnych składników – zdaj się na proste a zarazem zdrowe warzywa, które świetnie zgrają się ze smakiem kapusty białej, do tego dopraw ją odpowiednią ilością przypraw. Tyle wystarczy, aby uzyskać niezwykły smak surówki, niczym z najlepszej chińskiej, bądź regionalnej restauracji.

Jeśli jeszcze nie masz pomysłu, jaką surówkę z białej kapusty zrobić na dzisiejszy obiad, przedstawiamy najprostsze przepisy na niezwykle smaczne sałatki, w których smak białej kapusty rewelacyjnie przeplata się z słodkawym smakiem marchewki, majonezem, bądź wspaniałą zalewą.

CHIŃSKA

Sałatka chińska znana jest przez wszystkich wielbicieli restauracji orientalnych. Świetnie komponuje się z daniami azjatyckimi, ale nie tylko. Kosztując jej w restauracji, możecie odnieść wrażenie trudnej do zrobienia, ale tak nie jest. Wykorzystaj poniższy przepis na pyszną sałatkę chińską i ciesz się tym oryginalnym, orientalnym smakiem na co dzień.

Składniki:

  • pół główki białej kapusty
  • pół szklanki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki octu ryżowego (ew. jabłkowy)
  • odrobina soli

1. Szatkujemy białą kapustę. Wrzucamy ją do miski.

2. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę i dodajemy do poszatkowanej kapusty.

3. Do garnka wsypać cukier i wlać olej. Czekamy chwilę, aż wszystko się rozpuści. Następnie dodajemy ocet, czosnek oraz sól.

5. Zalewę gotujemy. Gorącą wylewamy na kapustę i marchewkę. Mieszamy do dokładnego przemieszania się składników i przesiąknięcia zalewą.

6. Surówkę odstawiamy na 1 – 2 godziny. Gotowe.

COLESŁAW

Colesław to surówka ciesząca się ogromną popularnością. Gości w najlepszych restauracjach, a także w wielu domach. Jej smak jest rewelacyjny! Pasuje zarówno do obiadu – ziemniaków, mięs, klusek, kopytek, ale także może być świetnym dodatkiem do kanapek. Jeśli jeszcze nie miałaś okazji samodzielnie zrobić tej tradycyjnej, niezwykle popularnej sałatki z białą kapustą, marchewką i majonezem, skorzystaj z naszego przepisu i rozsmakuj się w niej jak najszybciej.

Składniki:

  • pół główki białej kapusty
  • pół cebuli białej
  • 1 marchewka
  • 5 łyżeczek posiekanej natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • ewentualnie: łyżeczka musztardy

1. Szatkujemy kapustę. Wkładamy ją do dużej miski i solimy. Dokładnie mieszamy/ugniatamy. Następnie odstawiamy kapustę, aby odmiękła.

2. Cebulę drobno siekamy, marchewkę ucieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy je do kapusty.

3. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.

4. Dodajemy majonez (i musztardę), doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy.

5. Surówkę odstawiamy do lodówki na 1 – 2 godziny. Gotowe.

Koniecznie wypróbuj także przepisy na sałatkę do słoików, która będzie świetnym dodatkiem do sytego obiadu w porze zimowej.