Kapusta biała jest idealnym składnikiem prostych surówek, które mogą ubogacić nasz obiad, zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym. Wbrew pozorom, pyszna surówka wcale nie musi być trudna do zrobienia! Nie potrzebujesz również żadnych wymyślnych składników – zdaj się na proste a zarazem zdrowe warzywa, które świetnie zgrają się ze smakiem kapusty białej, do tego dopraw ją odpowiednią ilością przypraw. Tyle wystarczy, aby uzyskać niezwykły smak surówki, niczym z najlepszej chińskiej, bądź regionalnej restauracji.
Jeśli jeszcze nie masz pomysłu, jaką surówkę z białej kapusty zrobić na dzisiejszy obiad, przedstawiamy najprostsze przepisy na niezwykle smaczne sałatki, w których smak białej kapusty rewelacyjnie przeplata się z słodkawym smakiem marchewki, majonezem, bądź wspaniałą zalewą.
CHIŃSKA
Sałatka chińska znana jest przez wszystkich wielbicieli restauracji orientalnych. Świetnie komponuje się z daniami azjatyckimi, ale nie tylko. Kosztując jej w restauracji, możecie odnieść wrażenie trudnej do zrobienia, ale tak nie jest. Wykorzystaj poniższy przepis na pyszną sałatkę chińską i ciesz się tym oryginalnym, orientalnym smakiem na co dzień.
Składniki:
- pół główki białej kapusty
- pół szklanki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki octu ryżowego (ew. jabłkowy)
- odrobina soli
1. Szatkujemy białą kapustę. Wrzucamy ją do miski.
2. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę i dodajemy do poszatkowanej kapusty.
3. Do garnka wsypać cukier i wlać olej. Czekamy chwilę, aż wszystko się rozpuści. Następnie dodajemy ocet, czosnek oraz sól.
5. Zalewę gotujemy. Gorącą wylewamy na kapustę i marchewkę. Mieszamy do dokładnego przemieszania się składników i przesiąknięcia zalewą.
6. Surówkę odstawiamy na 1 – 2 godziny. Gotowe.
COLESŁAW
Colesław to surówka ciesząca się ogromną popularnością. Gości w najlepszych restauracjach, a także w wielu domach. Jej smak jest rewelacyjny! Pasuje zarówno do obiadu – ziemniaków, mięs, klusek, kopytek, ale także może być świetnym dodatkiem do kanapek. Jeśli jeszcze nie miałaś okazji samodzielnie zrobić tej tradycyjnej, niezwykle popularnej sałatki z białą kapustą, marchewką i majonezem, skorzystaj z naszego przepisu i rozsmakuj się w niej jak najszybciej.
Składniki:
- pół główki białej kapusty
- pół cebuli białej
- 1 marchewka
- 5 łyżeczek posiekanej natki pietruszki
- łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki majonezu
- szczypta soli
- szczypta cukru
- pieprz
- ewentualnie: łyżeczka musztardy
1. Szatkujemy kapustę. Wkładamy ją do dużej miski i solimy. Dokładnie mieszamy/ugniatamy. Następnie odstawiamy kapustę, aby odmiękła.
2. Cebulę drobno siekamy, marchewkę ucieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy je do kapusty.
3. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Dodajemy majonez (i musztardę), doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy.
5. Surówkę odstawiamy do lodówki na 1 – 2 godziny. Gotowe.
Koniecznie wypróbuj także przepisy na sałatkę do słoików, która będzie świetnym dodatkiem do sytego obiadu w porze zimowej.