Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/snv.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Tradycyjny bigos

Jak ugotować kapuśniak i bigos jak u mamy

Bigos czy kapuśniak to tradycyjne i niezwykle popularne dania, znane i cenione przez wszystkich Polaków od lat. Od czasu do czasu goszczą na naszych stołach, robiąc prawdziwą furrorę i zachwycając smakiem domowników. Jeśli marzy ci się takie domowe danie, i pragniesz, aby wyszło tak pyszne, jak niegdyś robiła je twoja mama i babcia, skorzystaj z dobrych, sprawdzonych przepisów!

Często młode gospodynie mają masę wątpliwości w przypadku takich tradycyjnych dań, których smaki wynosimy z domu. Zastanawiają się jak długo gotować kapustę, lub też, czym najlepiej ją przyprawić, zagęścić etc. bowiem zależy im na takim smaku, „jak u mamy”.

Jeśli i tobą targają takie zapytania i nie wiesz, jak najlepiej wykonać te tradycyjne dania, skorzystaj z poniższych przepisów na wspaniały domową zupę z kapusty i bigos.

KAPUŚNIAK JAK U MAMY

Kapuśniak może być wykonany z młodej, kiszonej kapusty, bądź ze świeżej kapusty białej (wtedy jego smak będzie słodkawy).

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 30 dag żeberek wieprzowych
  • 2 laski kiełbasy
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchwie
  • 1 pomidor
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • pół selera
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • ziarenka pieprzu

1. Żeberka kroimy w paski. Wkładamy do garnka, zalewamy dwoma litrami zimnej wody.

2. Kiedy woda zacznie wrzeć, szumujemy.

3. Do wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu.

4. Jeśli mięso będzie miękkie, dodajemy marchew, seler i pietruszkę, starte wcześniej na tarce o grubych oczkach. Gotujemy ok. 10 minut.

5. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni do zarumienienia. Dodajemy do niej pokrojoną kiełbasę. Podsmażone składniki dodajemy do wody.

6. Kapustę kroimy i dodajemy do wody.

7. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę.

8. Do wywaru dodajemy ugotowane ziemniaki i posiekanego pomidora. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem do smaku.

9. Całość gotujemy ok. 45 minut.

10. Zupę możesz zagęścić. Zrób do niej zasmażkę ze smalcu (1 łyżka) i mąki (3 łyżki). Zasmażkę dodajemy do zupy kilka minut przed zdjęciem z palnika.

BIGOS TRADYCYJNY

Tradycyjny, staropolski bigos, z kapustą młodą i kiszoną, mięsem, kiełbaską i masą dodatków.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg kapusty białej
  • mięso do wyboru: schab pieczony, pieczeń wieprzowa, wędliny, kiełbasa etc. (po 20 dag każdego)
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2/3 szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżka masła
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • kilka nasion jałowca
  • 2 – 3 łyżki soli
  • pieprz (w ziarenkach)
  • cukier

1. Dzień wcześniej, śliwki zalewamy wodą i zostawiamy. To samo robimy z grzybami.

2. Na następny dzień, grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły, z kolei śliwki wyciągamy z wody (której nie wylewamy!) i kroimy w paski.

3. Kroimy kapustę kiszoną. Kapustę białą szatkujemy, parzymy wrzątkiem i osuszamy.

4. Oba rodzaje kapusty wrzucamy do garnka, wlewamy szklankę wody i gotujemy aż będą

miękkie.

5. Grzyby kroimy w paski (wody nie wylewamy!).

6. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy je do kapusty.

7. Wędliny/kiełbaskę drobno kroimy. Dodajemy do kapusty.

8. Grzyby wraz z wodą w której się gotowały, również dodajemy do kapusty. Tak samo postępujemy ze śliwkami.

9. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła i dodajemy do kapusty.

10. Dodajemy przyprawy i cukier, następnie wlewamy wino.

Bigos podgrzewaj każdego kolejnego dnia. Najlepszy smak uzyskuje po kilku dniach.