Bigos czy kapuśniak to tradycyjne i niezwykle popularne dania, znane i cenione przez wszystkich Polaków od lat. Od czasu do czasu goszczą na naszych stołach, robiąc prawdziwą furrorę i zachwycając smakiem domowników. Jeśli marzy ci się takie domowe danie, i pragniesz, aby wyszło tak pyszne, jak niegdyś robiła je twoja mama i babcia, skorzystaj z dobrych, sprawdzonych przepisów!
Często młode gospodynie mają masę wątpliwości w przypadku takich tradycyjnych dań, których smaki wynosimy z domu. Zastanawiają się jak długo gotować kapustę, lub też, czym najlepiej ją przyprawić, zagęścić etc. bowiem zależy im na takim smaku, „jak u mamy”.
Jeśli i tobą targają takie zapytania i nie wiesz, jak najlepiej wykonać te tradycyjne dania, skorzystaj z poniższych przepisów na wspaniały domową zupę z kapusty i bigos.
KAPUŚNIAK JAK U MAMY
Kapuśniak może być wykonany z młodej, kiszonej kapusty, bądź ze świeżej kapusty białej (wtedy jego smak będzie słodkawy).
Składniki:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 30 dag żeberek wieprzowych
- 2 laski kiełbasy
- 4 ziemniaki
- 2 marchwie
- 1 pomidor
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- pół selera
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki mielonego kminku
- sól
- ziarenka pieprzu
1. Żeberka kroimy w paski. Wkładamy do garnka, zalewamy dwoma litrami zimnej wody.
2. Kiedy woda zacznie wrzeć, szumujemy.
3. Do wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu.
4. Jeśli mięso będzie miękkie, dodajemy marchew, seler i pietruszkę, starte wcześniej na tarce o grubych oczkach. Gotujemy ok. 10 minut.
5. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni do zarumienienia. Dodajemy do niej pokrojoną kiełbasę. Podsmażone składniki dodajemy do wody.
6. Kapustę kroimy i dodajemy do wody.
7. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
8. Do wywaru dodajemy ugotowane ziemniaki i posiekanego pomidora. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem do smaku.
9. Całość gotujemy ok. 45 minut.
10. Zupę możesz zagęścić. Zrób do niej zasmażkę ze smalcu (1 łyżka) i mąki (3 łyżki). Zasmażkę dodajemy do zupy kilka minut przed zdjęciem z palnika.
BIGOS TRADYCYJNY
Tradycyjny, staropolski bigos, z kapustą młodą i kiszoną, mięsem, kiełbaską i masą dodatków.
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg kapusty białej
- mięso do wyboru: schab pieczony, pieczeń wieprzowa, wędliny, kiełbasa etc. (po 20 dag każdego)
- 20 dag suszonych śliwek
- 2 jabłka
- 2 cebule
- 5 dag suszonych grzybów
- 2/3 szklanki czerwonego wina
- 1 łyżka masła
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- kilka nasion jałowca
- 2 – 3 łyżki soli
- pieprz (w ziarenkach)
- cukier
1. Dzień wcześniej, śliwki zalewamy wodą i zostawiamy. To samo robimy z grzybami.
2. Na następny dzień, grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły, z kolei śliwki wyciągamy z wody (której nie wylewamy!) i kroimy w paski.
3. Kroimy kapustę kiszoną. Kapustę białą szatkujemy, parzymy wrzątkiem i osuszamy.
4. Oba rodzaje kapusty wrzucamy do garnka, wlewamy szklankę wody i gotujemy aż będą
miękkie.
5. Grzyby kroimy w paski (wody nie wylewamy!).
6. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy je do kapusty.
7. Wędliny/kiełbaskę drobno kroimy. Dodajemy do kapusty.
8. Grzyby wraz z wodą w której się gotowały, również dodajemy do kapusty. Tak samo postępujemy ze śliwkami.
9. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła i dodajemy do kapusty.
10. Dodajemy przyprawy i cukier, następnie wlewamy wino.
Bigos podgrzewaj każdego kolejnego dnia. Najlepszy smak uzyskuje po kilku dniach.