Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/snv.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Młoda kapusta na obiad

Duszona lub gotowana do obiadu

Kapusta biała może gościć na naszym stole pod wieloma postaciami – jako surówka czy sałatka, czyli świetny dodatek do mięs i ziemniaków/kasz/klusek, jako osobne danie na gorąco, jako składnik sosu do makaronów etc. Większość z nas jest jej zwolennikiem, dlatego też chętnie wykorzystujemy ją w celach kulinarnych. Lubimy tworzyć z niej zarówno potrawy tradycyjne, jak i nowoczesne.

Zapewne pamiętacie jeszcze smak kapusty gotowanej, na kiełbasce, boczku jaką nasze mamy czy babcie robiły do obiadu? A może bardziej przypomniał ci się smak tradycyjnej kapusty duszonej, z marchewką, jabłkiem i cebulką? Obie propozycje przywodzą na myśl smaki tradycyjnych, sytych obiadów z dzieciństwa. Może jest to dobry czas na to, aby przypomnieć sobie nie tylko w myślach smak tych potraw? Ich wykonanie wcale nie jest trudne, mogą stać się natomiast świetnym, tradycyjnym i przepysznym dodatkiem do mięs, rolad, pieczeni czy kluseczek, podczas najbliższego obiadu.

DUSZONA KAPUSTA BIAŁA

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej
  • puszka pomidorów
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 30 dag boczku lub słoniny
  • koperek
  • przyprawy – sól, pieprz, kminek
  • ocet

1. Kapustę szatkujemy. Gotujemy ją w osolonej wodzie, aż stanie się miękka. Następnie dobrze ją odcedzamy.

2. Boczek/słoninę kroimy i wytapiamy na patelni na skwarki.

3. Do skwarków dorzucamy skrojoną w kostkę cebulkę i smażymy do jej zrumienienia.

4. Pomidory drobno kroimy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.

5. Odcedzoną kapustę, pomidory razem z zalewą, marchew, posiekany drobno koperek, oraz skwarki, cebulkę i cały tłuszcz wlewamy do jednego garnka i łączymy ze sobą wszystkie składniki.

6. Kapustę dusimy na niewielkim ogniu. Doprawiamy kminkiem, solą, pieprzem, oraz odrobiną octu. Po minimum 10 minutach jest gotowa do podania.

DUSZONA KAPUSTA BIAŁA Z KIEŁBASKĄ

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej
  • 40 dag kiełbasy śląskiej
  • 60 dag łopatki bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 kostka mięsna
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra

1. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Kostkę mięsną rozpuszczamy w 1/2 litra ciepłej wody. Takki bulion wlewamy na patelnię do podsmażonego mięsa i dusimy ok. 30 minut.

2. Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę i czosnek także.

3. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka. Podlewamy szklanką wody i zostawiamy na małym ogniu.

4. Do gotującej się kapusty dodajemy mięso. Całość dusimy pod przykryciem 15 minut.

5. Kiełbasę podsmażamy na patelni. Przy końcu smażenia dodajemy pokrojoną cebulę, a później czosnek. Wszystko dodajemy do kapusty i dusimy kolejne 15 minut.

6. Na koniec kapustę doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

GOTOWANA KAPUSTA BIAŁA

Składniki:

  • pół główki kapusty białej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • kostka rosołowa drobiowa, kostka rosołowa wołowa
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1 litr wody

1. Kapustę szatkujemy.

2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni do zrumienienia.

3. Czosnek kroimy w plasterki.

4. W gotującej się wodzie, rozpuszczamy kostki rosołowe. Dodajemy do niej liście laurowe, później dorzucamy kapustę, cebulkę oraz czosnek.

5. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Dokładnie odcedzamy.

6. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na ciepło.